Certificering

Certificering

Stilte voor de storm

’t is een tijdje stil geweest met berichten en nieuwe producten. Reden daarvan is dat we druk bezig zijn geweest om de veiligheid die we zoeken in onze producten ook om te kunnen zetten naar de certificering. We kregen namelijk steeds vaker onderstaande vragen:

“Voldoen de Lonnies wel aan de veiligheidseisen?”

“Hebben de producten ’n CE-markering?”

Natuurlijk vinden wij veiligheid het belangrijkste wat er is en de maatregelen die we nemen zijn meer dan prima. Maar het gestructureerd vastleggen ervan was een puntje van aandacht… Om dit beter in te richten hebben we best wel wat tijd geïnvesteerd om dat op order te krijgen.

Onderzoek

Te beginnen bij het onderzoek om te bepalen waar onze Lonnies aan moeten voldoen. Hiervoor hebben we allerhande bronnen aangeschaft en doorgenomen. Denk hierbij aan:

  • Europese standaard waarin de veiligheid eisen van speelgoed zijn gespecificeerd, de EN71;
  • Richtlijn 2009/48/EG, waar alle essentiële veiligheidseisen waar speelgoed aan moet voldoen in zijn vastgelegd.

Dit zijn stuk voor stuk moeilijke documenten om direct concreet toe te passen op de producten. In deze documenten staan richtlijnen waar de onderdelen aan moeten voldoen, maar ook welke documentatie te allen tijde beschikbaar moet zijn voor de producten.

Gesprekken

Om deze eisen en richtlijnen toe te kunnen passen hebben we diverse gesprekken gehad met experts. Onder andere over welk op ons van toepassingen zijn. Maar ook hoe we deze kunnen controleren en hoe dit allemaal vast te leggen. Je kunt het immers wel doen, maar je moet het ook vastleggen.

Samen met de experts zijn documenten opgesteld per productgroep, Te weten voor onze bijtringen, speenkoorden, wagenspanners, servies en knuffeldoekjes. Al de details, denk hierbij aan de stuklijsten en welke partners we gebruiken om de onderdelen te leveren, hebben we vastgelegd in de technische product documentatie.

Tooling

In deze documentatie is ook vastgelegd op welke onderdelen de producten getest moeten worden. Zowel op onderdeel als op samenstelling. Naast het vastleggen van de certificeringen van onze partners, willen we deze gegevens ook zelf kunnen controleren. Hiervoor is er geïnvesteerd in testopstellingen. Zo kunnen we de onderdelen met name op de mechanische eigenschappen controleren of ze aan de regelgeving voldoen.

Voor de samenstellingen is er ook tooling beschikbaar, om het eindproduct te controleren voor dat het verzonden wordt. Zo garanderen wij dat voordat de producten verstuurd worden ze aan alle richtlijnen en eisen voldoen.

Certificering

Na veel onderzoek, gesprekken met experts en investeringen in tooling kunnen we nu met gepaste trots melden dat we al onze Lonnies mogen voorzien van ’n CE-markering. Onder het kopje veiligheid hebben we kort aangegeven wat we daar allemaal voordoen.

Share

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *